Hoe werken steunkousen?

Steunkousen zijn elastische kousen die uw benen op de juiste manier ondersteunen door druk te geven. De druk is bij de enkels het hoogste, en loopt naar boven toe af. Door de combinatie van de druk van de kousen en de bewegingen van de onderliggende beenspieren, wordt een betere doorbloeding in de benen gecreëerd. Op deze manier worden uw onderbenen beter voorzien van zuurstof. Daarbij kan overtollig vocht in de benen makkelijker worden afgevoerd, wat gezwollen enkels helpt voorkomen.

Voor wie zijn steunkousen?

Steunkousen zijn bij uitstek geschikt voor mensen met spataderen, trombose of doorbloedingsproblemen, of mensen die geregeld last hebben van vermoeide of opgezwollen benen. Ook zwangere vrouwen kunnen veel baat hebben bij het dragen van steunkousen. Wanneer u veel loopt dan helpen de spieren in uw onderbenen mee om het bloed terug naar het hart te pompen. Wanneer u echter veel stilzit (bijvoorbeeld als u een kantoorbaan heeft of een zittend beroep) dan gebruikt u die spieren nauwelijks, wat kan leiden tot een slechte doorbloeding in uw benen. Steunkousen kunnen ook in dergelijke gevallen uitkomst bieden. Echter kunnen ze door iedereen worden gebruikt; ze werken preventief om uw benen gezond te houden en vermoeidheid te voorkomen. Steunkousen zitten zeer comfortabel en zien er tegenwoordig net zo stijlvol uit als normale nylon kousen.

Soorten steunkousen

Er zijn verschillende soorten steunkousen verkrijgbaar. Hierbij kunt u denken aan kniekousen (AD) en dijbeenkousen (AG). Er zijn echter ook steunpanty’s (AT) en zwangerschapspanty’s (AT/U) verkrijgbaar, evenals speciale reizigerskousen, welke helpen om klachten te voorkomen tijdens lange (vlieg)reizen.