Overeenkomsten en verschillen

Bij zowel steunkousen als compressiekousen spreken we van kousen met compressie (druk), die als doel hebben om de bloedsomloop te bevorderen. Het grootste verschil tussen de twee is dat steunkousen bedoeld zijn voor het voorkomen van problemen, terwijl compressiekousen worden gebruikt voor het behandelen van deze problemen.

Steunkousen

Steunkousen kunnen door iedereen gedragen worden en zijn verkrijgbaar in vele modieuze uitvoeringen en kleuren. Ze helpen om vermoeide en pijnlijke benen te voorkomen en zijn ideaal voor het voorkomen van trombose tijdens lange reizen, voor het ontlasten van de benen tijdens de zwangerschap, tijdens werk waarbij u langere tijd achter elkaar moet zitten, of wanneer u last heeft van spataderen. Doordat er voor steunkousen, in tegenstelling tot compressiekousen, niet echt een standaard is met betrekking tot de compressie, bestaan er grote verschillen tussen de verschillende merken die er verkrijgbaar zijn. Alleen kwalitatief hoogwaardige steunkousen zijn voorzien van een gradueel drukverloop. Steunkousen zijn doorgaans goedkoper dan compressiekousen.

Compressiekousen

Compressiekousen worden door artsen voorgeschreven wanneer men al last heeft van doorbloedingsproblemen. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt bij spataderen, trombose, lymfoedeem, phlebitis en na bepaalde chirurgische ingrepen. Ook bij vochtophopingen in de benen kunnen ze verlichting bieden. Compressiekousen zijn doorgaans van een dikker materiaal gemaakt dan steunkousen, en worden ook op een andere manier vervaardigd. Compressiekousen zijn voorzien van een vastgestelde drukverdeling. Medische compressiekousen zijn te verdelen in vier compressie klassen (CCL), welke in de hele Europese Unie gestandaardiseerd zijn. Uw arts zal naar aanleiding van uw klachten bepalen welke compressie klasse voor u geschikt is. Compressiekousen hebben over het algemeen een langere levensduur – mits ze op de juiste manier verzorgd worden natuurlijk. Medische compressiekousen kunnen best prijzig zijn, maar worden in bepaalde gevallen vergoed door de zorgverzekering.