Jeans leggings, oftewel ‘jeggings,’ zijn een recente variant van leggings, welke hun intrede deden rond 2009. Jeggings komen voort uit de skinny jeans trend en de behoefte aan een nog strakkere vorm van beenmode.

We kunnen jeans leggings in twee categorieën plaatsen. De eerste zijn jeggings gemaakt van legging-materiaal, die in essentie alleen op jeans lijken: ze hebben meestal geen ritsen of knopen aan de voorkant en beschikken over nepzakken en een elastische tailleband. De jeggings in de tweede categorie zijn gemaakt van een combinatie van denim en spandex. Dit zijn dus in feite jeans met de elasticiteit en het comfort van een legging. Deze laatste worden ook wel ‘denim jeggings’ of ‘pull-on jeans’ genoemd.

Een van de grote voordelen van jeggings is, dat ze veel minder snel hun vorm verliezen dan reguliere skinny jeans. Denim loopt van nature vrij snel uit. Het zal u vast wel eens overkomen zijn: u past een paar skinny jeans in de winkel en ze zitten als gegoten. Een week later ‘flubberen’ ze en zien ze er totaal niet meer flatteus uit. Vandaar dat vaak wordt aangeraden om spijkerbroeken een maatje te klein te kopen. Met jeggings heeft u dat probleem niet meer. Vanwege het elastische materiaal dat in de broek is verwerkt, rekt het prima mee en zal uw nieuwe broek niet gaan flubberen. Fluctueert uw gewicht? Geen probleem. Of u nu een aantal kilo aankomt of een aantal kilo afvalt, uw jeggings zitten nog steeds als gegoten. Ze passen als een tweede huid en bedekken toch meer dan reguliere leggings omdat ze van een dikker materiaal zijn gemaakt. Daarnaast zijn ze warmer en gaan ze langer mee. Bovendien zitten jeggings echt heel comfortabel.

Jeggings zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Een paar zwarte jeggings is ideaal om in de kast te hebben liggen. Gecombineerd met een paar pumps en een blazer geeft het uw jeggings een chique look, ideaal voor speciale gelegenheden. Maar u kunt uw jeggings ook combineren met Converse All Stars en een leuk oversized T-shirt voor een meer casual look. Of trek ze aan naar uw yoga-les. Ze zijn comfortabel genoeg!

Jeans leggings openden de deur naar nog meer legging-variaties. Zo hebben we treggings (‘trouser leggings’) en peggings (‘pant leggings’), leggings die ontworpen zijn om eruit te zien als broeken.