De geschiedenis van sokken

 

Sokken: wij kunnen niet meer zonder ze! U zult er niet zo snel bij stilstaan maar voor wie al weleens in dichte schoenen heeft gelopen zonder sokken is het allang duidelijk: sokken zijn onmisbaar. 

Sokken zijn één van de eerste kledingstukken die de mens voor zichzelf maakte om de voeten te beschermen en ze warm te houden. De eerste modellen stammen uit het stenen tijdperk en werden destijds van dierenhuiden gemaakt. Deze werden stevig om de enkels gebonden en beschermden de voeten tegen scherpe stenen en andere zaken die de mensen konden verwonden. 

Sokken uit het stenen tijdperk

Het woord sok is afgeleid van het Griekse woord "soccus" dat rond de 8e eeuw voor christus voor het eerst gebruikt werd. De sokken werden door de Grieken nog steeds gemaakt van dierenhuid.

Sokken in sandalen

Pas enkele eeuwen later waren de Romeinen in staat om fijnere stoffen te weven en comfortabele sokken te vervaardigen waar de sokken van vandaag nog steeds veel op lijken.

 Een leuk detail: de absolute modecatastrofe "sokken-in-sandalen" zijn ook uitgevonden door de Romeinen. Onderzoekers hebben namelijk sporen van materiaal voor sokken gevonden in opgegraven schoeisel. 

 

Later in de 4e eeuw na Christus werden op de sokken allerlei varianten verzonden om bij verschillende situaties de juiste bescherming te bieden. Zo droegen de Egyptenaren gebreide sokken en vervaardigden de Grieken sokken met vilt voor meer draagcomfort.

Oude Griekse sokken

De sok werd het symbool voor welvaart onder de rijken en mensen van adel gezien er hele stammen en volkeren lange tijd nog op blote voeten door het leven gingen.

Lange tijd werden kousen met de hand gebreid tot in 1589 de eerste breimachine uitgevonden werd. De wollen sokken werden steeds populairder en er ontstonden fabrieken waarin uitsluitend sokken werden gemaakt. De sokken werden vervolgens gemaakt van zijde, katoen of wol.  

De uitvinding van nylon (vernoemd naar New York) rond 1940 betekende een ware revolutie in de sok- en kousenwereld. Sokken kregen voor het eerst in de geschiedenis kleur en elasticiteit en werden ontzettend geliefd. Tot de dag van vandaag worden sokken gedragen maar nu met meer modegevoel en comfort dan eerder in de geschiedenis. 

 

Bent u in de gelegenheid breng dan een bezoek aan één van onze winkels: Elzinga Kousen Hengelo of Elzinga Kousen Enschede en bekijk ons grote assortiment in sokken en kousen.