Wat is nou diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het lichaam kan de bloedsuikers niet meer goed houden. Dit komt door een tekort aan insuline. Insuline is een soort hormoon dat zorgt voor een daling van de bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld na een maaltijd.Diabetes kan ook een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk veroorzaken.

Helaas is diabetes niet te genezen. De enige oplossing is transplantatie van de alvleesklier. Hieraan zijn wel een aantal risico’s verbonden. Transplantatie wordt daarom alleen gedaan bij mensen die ernstig ziek zijn door diabetes en die ook al een niertransplantatie hebben gehad.

Mensen met diabetes zijn niet altijd ziek, ze kunnen gewoon fit door het leven. zij hebben dezelfde kans op een griepje als iedereen. Alleen als je de griep te pakken hebt, kan het wel heel vervelend zijn voor het onder controle houden van de bloedsuiker. Infecties kunnen net als emoties en stress de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Daarnaast heeft het lichaam door diabetes vaak meer moeite om een infectie te overwinnen. Daarom krijgen mensen met diabetes het advies om een griepprik te halen.

Mensen met diabetes hebben een groter risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, uitval van nieren en slechtziendheid. Een lastige ziekte als je het aan mij vraagt!

Hoe herken je diabetes? - Veel dorst - Veel plassen - Erg moe zijn - Last van ogen

Fabels:

- Van veel snoepen krijg je diabetes. Je kunt beter niet te veel snoep eten, want daar wordt je dik van en zou je diabetes van kunnen krijgen. Geen snoep geen diabetes is een fabel.

- Zware diabetes of een beetje diabetes. Je hebt diabetes of je hebt het niet.

- Geen suiker voor mensen met diabetes. Suikervrije producten eten wanneer je diabetes hebt, is overbodig. Suiker zit ook in een glas melk, maar eet suiker met mate.

- Alleen oude mensen krijgen diabetes. Er zijn steeds meer mensen die diabetes krijgen, dus ook jonge mensen, zelfs kinderen. Vaak hangt dit samen met te weinig bewegen en overgewicht.

- Diabetes is besmettelijk. Diabetes is geen infectieziekte.

Tips om diabetes te voorkomen: - Blijf in beweging - Zorg dat je een gezond gewicht hebt - Eet verstandig - Ga niet roken

Genoeg zorgen aan je hoofd dus, als je last hebt van diabetes. Om deze zorgen deels af te nemen is er een sok ontwikkeld speciaal voor mensen met diabetes, mensen met gevoelige voeten: Kunert DIA Basic en DIA Premium. Uit testen kwam naar voren dat tijdens het dragen van deze sokken een uiterst comfortabel gevoel werd ervaren. De elasticiteit is beter verdeeld over de hele voet en om drukpunten te vermijden, is de naad aan de buitenzijde gevestigd. Ook de gepatenteerde hiel zonder naden, wordt als zeer positief beoordeeld, omdat hierdoor geen drukpunten ontstaan. Het verschil tussen de DIA Basic en de DIA Premium is dat de DIA Premium extra dikke vulling heeft en daardoor nog minder drukpunten heeft.

De speciale kenmerken van de DIA Basic en DIA Premium:

- Brede, drukvrije boord en schacht

- Gepatenteerde naadloze hiel

- Comfortvulling tenen en hiel (DIA Premium)

- Naar buiten gekeerde niet voelbare teennaad

Heb jij ook diabetes en ben je benieuwd naar mogelijkheden om je klachten wat te ontlasten? Breng een bezoekje aan Elzinga Kousen en zij geven je advies over welke sok het best bij je past.