Op 30 april 1980 nam Beatrix op 42-jarige leeftijd de kroon over van haar moeder Juliana. Beatrix is een warmhartige vrouw, maar heeft helaas een leeftijd bereikt om af te treden van de kroon. Een bijzondere gebeurtenis als je het aan mij vraagt! Voor mij bestaat er geen ander aan de troon dan Beatrix en zo zal dat voor veel andere mensen ook zo zijn. Sommige mensen hebben al eerder een troonswisseling meegemaakt en sommigen zelfs wel twee keer! Op 30 april 2013 gaat Willem-Alexander, de oudste zoon van Beatrix, de troon overnemen.

Vanaf 1814, het begin van de Nederlandse monarchie, was het ook voor vrouwen mogelijk om staatshoofd te worden. Dit in tegenstelling tot voor 1814, want toen konden alleen mannen benoemd worden als staatshoofd. Dit zou je je in deze tijd niet meer kunnen bedenken.

Maar hoe werd de eerste koning nou koning? Dat is bijna hetzelfde als: wat was er eerder de kip of het ei? Want wie kan nou iemand benoemen als staatshoofd als er nog geen staatshoofd is? Dat zit zo:

Na de nederlaag van Napoleon in de Slag bij Leipzig in 1813, werd Willem I ingehuldigd als Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden. Het bijzondere is, dat hij zichzelf op 16 maart 1815 uitriep tot koning der Verenigde Nederlanden. Raar maar waar! Na Willem I zijn er nog 4 andere staatshoofden geweest, namelijk Willem II, Willem III, Wilhelmina en Juliana. Beatrix was als zesde aan de beurt. Over een maand dan moet onze Beatrix zich er bij neerleggen, dan is Willem-Alexander aan de troon.

Wat gaat er veranderen? Als koning moet Willem-Alexander afstand doen van zijn militaire functie. De grondwet verbiedt dat militairen deel uitmaken van de regering en als koning zal Willem-Alexander het hoofd zijn van de regering. Verder is dit jaar de laatste Koninginnedag op 30 april. Vanaf volgend jaar zal Koninginnedag Koningsdag worden en zal op 27 april gevierd worden. Dit is op de verjaardag van Willem-Alexander. Belachelijk als je het aan mij vraagt! Beatrix vierde toch ook niet op 31 januari, haar eigen verjaardag, Koninginnedag? Maar goed, het vanaf 2014 gaat het toch echt gebeuren.

Nog even en dan kunnen we alles wat oranje is uit de kast trekken. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar op dit moment is alles oranje/rood-wit-blauw wat de klok slaat. Sokken, jurken, oorbellen, panty’s en ga zo maar door.

Dus trek op 30 april alle oranje kleding aan die je hebt; dan zingen we op 30 april nog 1 keer: leve Beatrix! Hoera Hoera Hoera!